Vejetaryen Sınıflandırmaları


Bir önceki vejetaryen beslenmeye adım atmak yazımızda bazı detaylara yer verdik. Hayvanların da yaşam hakkı olduğundan, vejetaryenliğin zannedildiği kadar zor olmadığından ve işin sağlık boyutundan bahsettik.

Bugünse vejetaryen sınıflandırmaları konusundan bahsetmek isterim. 4 farklı başlık çıkıyor bu aşamada karşımıza. Hepsi et yemiyor ama aralarında sadece balık yiyen de var, sadece yumurta tüketip geri kalan hiç bir hayvansal ürünü tüketmeyen de.

Gelin yakından bakalım...

Pesketaryen 

Pesketaryenler balık ve deniz ürünleri hariç hiç et yemeyen gruptur. Listede her türlü süt ve süt ürünü ile balık ve diğer deniz mahsülleri yer alır. Artı sebze meyve tüketimi de devam eder. Pesketaryenler diğer vejetaryen gruplara göre daha fazla omega-3 takviyesi almış olurlar.

Lakto Vejetaryen 

Kümes hayvanları, et, balık ve yumurta tüketmezler ama geri kalan süt ve süt ürünlerini tüketirler.

Ovo Vejetaryen

Onlar da sadece yumurta tüketip geri kalan hiçbir hayvansal gıdayı tüketmeyen sınıfa girerler.

Lakto Ovo Vejetaryen

Et, balık ve kümes hayvanlarını tüketmeyen, yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketen grup. Genellik vejetaryenler lakto ovo şeklinde beslenirler.

Vejetaryenlik konusunda dikkatli olmak önemli. Protein ve vitamin eksikliği yaşamamak adına doğru besinleri ve takviyeleri seçmelisiniz. Herkesin ısrarla üzerinde durduğu B12 vitamini oldukça önem taşıyor. Bitkisel besinlerden alınamayan B12 vitaminini, süt ve süt ürünlerini tüketen vejetaryenler daha rahat karşılarken, diğerlerinin ekstra takviye alması gerekiyor.

Belli periyotlarla kan tahlili yaptırmanız ve doktorunuza danışmanızda fayda var.

Sevgiler..
xx


Yorumlar