En Çok İhtiyacımız Olan Şey: Farkındalık

 

Ruh halimiz bizim aynamız. Sabah uyandığımız andan gece tekrar uyuyana kadar gün içerisinde yaşadığımız ne varsa davranışlarımızı ve ruhsal durumumuzu etkiliyor. Hal böyle olunca gün içerisinde yaşadıklarımıza, yaptıklarımıza ve en önemlisi de düşüncelerimize dikkat etmek gerekiyor.

Farkındalıklar Çok Önemli 

Aslında ne yaşarsak yaşayalım ne yaparsak ne yapalım, yol bizi nereye götürürse götürsün temelde farkındalık detayı yatıyor. Hayatımızın her noktasında farkındalık bilinci ile hareket ettiğimiz sürece daha rahat ve daha huzurlu bir yaşam sürüyoruz. 

Bu noktada dikkat etmek gereken belli başlı bazı noktalar var. Mesela her zaman için olumlu şeylere odaklanmak önemlidir. Yaşadıklarımız olumlu noktaları küçücük hale getirebilir. O hengamede, o karışıklıkta ve belki de o bunalmışlıkta olumlu noktaları görmek zor olabilir. Ama imkansız değil! 

İşte tam da bu noktada imkansızı imkanlı hale getirebilmek için çeşitli pratiklerden geçmek gerekiyor. Bir an da, durup dururken, hop diye ya da ilk seferde olumsuz durum içerisinde olumluya ulaşamayız. Veya büyük bir acı ile (ölüm, hastalık, doğal afet vb.) sınanıyorsak, zor günler geçiriyorsak, elbette bu noktada "her şer de bir hayır var olumsuz içinde olumlu arayın" demek büyük bir cahillik olacaktır. 

Farkındalık durumu zaman ister. Durup soluklanmak, biraz nefes almak, duygularımızı kontrol altına alma durumunu gerektirir. Yavaşlamak ya da yavaş yaşamakla eş değerdir. Kaybolmadan, koşturmadan, neyi neden nasıl yaşadığını bilerek, yani farkında olarak yaşamak gerekir. Belki içtiğiniz kahvenin tadına varmak, yolda yürürken gülümsemenize sebep olan küçük bir yavru kedi ile karşılaşmanız, annenize hala sarılıyor olabilmeniz, kendinize ait anahtarı olan bir evinizin olması, dinleyip mutlu olduğunuz müzikler ve daha bir sürü detay farkındalıklarınızla ortaya çıkan durumlar diyebiliriz. 

Not Alın

Farkındalık deneyimi sürecinde not almak önemlidir. Bu hem hatırlamanızı hem anlamanızı hem de düşünüp muhakeme etmenizi sağlayacaktır. 

Mesela; "3 Ekim 2020'de izlediğim dinlediğim X şarkı bana X duygusunu hissettirdi." Ya da "bu sabah annemle kahvaltı yapabildim." Gibi ufak notlar, ertesi gün ya da ilerleyen zaman için size klavuzluk edecektir. Ve aynı zamanda bu durum kendinizi tanımanıza, nelerden hoşlanıp hoşlanmadığınızı görmenize de faydalı olacaktır. 


Sevgiler xx

Yorumlar