Beden Sağlığımızı Korumak İçin Tercih Edeceğimiz Gıdalar

Sebze ve Meyvenin Gücü Adına

Sağlıklı kalabilmek adına yapılan her şey, atılan her adım, verilen her karar aslında bizler için çok kıymetli. Doğru yolda ilerleyebilmek ve doğru olanı yapmak, özellikle içinde bulunduğumuz böyle bir dönemde çok daha önem taşıyor. Özellikle son bir kaç yıldır süregelen alkali beslenme ve ketojenik diyet gibi daha çok sebze ve meyve ağırlıklı beslenme şekilleri, sağlığımız için gerçekten neyin doğru neyin yanlış olduğunu biraz daha ortaya koyuyor gibi.

Mevsiminde Doğal Beslenmek

Tükettiğimiz her gıdanın besleyici bir içeriğe sahip olması bizler için oldukça önemli. Vücudumuzun vitamin ve mineraller açısından tam olarak neye ihtiyacı olduğunu dışarıdan baktığımız zaman tam olarak anlamamız mümkün değil. Bu sebeple kan tahlillerine ve doktor kontrollerine ihtiyaç duyuyoruz. 

Doktor önerileri doğrultusunda, dışarıdan alınan vitaminler ve takviye edici gıdalar, bedenimiz için ciddi bir destek kaynağı diyebiliriz. Fakat işi doğal yollarla halletmek aslında en önemli kısım. 

Aldığımız her besin içerisinde kendi vitaminlerini, minerallerini ve antioksidanlarını barındırıyor. Mevsiminde ve doğal olarak tercih edeceğimiz meyve ve sebzeler, sağlığımız için bize ciddi yarar sağlayacaktır. 

Renklere Göre Gıda Tüketimi

Kırmızılar, morlar, sarılar, turuncular... Rengarenk bir alışveriş sepetimiz var aslında. Şimdi gelin hangi renk grubu hangi bölge için tercih ediliyormuş onlara bir göz atalım.

Mor ve Mavi Meyve Sebzeler

İlk akla gelen meyvelerden yaban mersini ve sebzelerden patlıcan oldu açıkçası. Tabii bunlar dışında mor lahana, incir, mor erik, böğürtlen, karadut ve üzüm özellikle antioksidan açısından zengin olan mor-mavi gıdalardan sadece bazıları.

Kırmızı Meyve ve Sebzeler 

Kırmızı meyve ve sebzeler dendiğinde ilk akla gelen domates herhalde. Özellikle yazları taze taze mis gibi tüketilen ve likopen açısından zengin domatesin faydaları saymakla bitmiyor tabii. Kırmızılara örnek aslında çok fazla. Karpuz, kiraz, vişne, çilek, ahududu, kırmızı elma, kırmızı soğan, pancar, nar. Tümbu sebze ve meyveler özellikle kalp sağlığımız için oldukça kıymetli.

Likopen Nedir Ne İşe Yarar yazımız için lütfen göz atın...

Turuncu ve Sarı Renkli Meyve ve Sebzeler

Portakal, mango, ananas, limon, greyfurt, muz, kavun, balkabağı, mısır, havuç, kayısı ve şeftali bu gruba giren bazı meyve ve sebze arasında kendine yer bulanlardan. Özellikle cilt ve göz sağlığına iyi geldiklerini söyleyebiliriz. Mevsiminde rahatlıkla tüketebileceğimiz bu meyve ve sebzeler aynı zamanda içerdikleri C vitamini sayesinde de bağışıklık destekçisi.

Açık ve Koyu Yeşil Meyve Ve Sebzeler

Detox dendiğinde akla ilk gelen yeşil meyve ve sebzeler elbette vücudumuzu toksinlerden arındırma kısmında karşımıza çıkacaktı. Maydanoz, erik, biber, salatalık, kuşkonmaz, ıspanak, lime, avokado, kivi ve kabak yeşillerden sadece bazıları. Aslında yeşil meyve ve sebzeler sadece detoks etkisi için değil içerdikleri güçlü vitamin ve mineraller için de tercih edilmeli. 

Tüm bu bilgiler ışığında günlük tükettiğimiz besinlere özen göstermemizde fayda var. Bu beden bizim. Nasıl beslendiğimiz, nelere dikkat ettiğimiz, sağlığımızın iyi ya da kötü olması önemli bir konu. İyi yaşamak için iyi besin sloganımız olsun bundan sonra. 

Sevgiyle kalın xx





Yorumlar