Mutluluk Veren Besinler


Hepimiz mutluluğu kovalayıp duruyoruz. Ne yaparsak nasıl yaşarsak ne olursa mutlu oluruz soruları yıllardır soruluyor. Aslında hep bilindik cevaplarla karşılaşıyoruz genellikle. "mutluluk içimizde, mutlu olmak insanın kendi elinde, ufak şeylerle mutlu olmalısın, bir hobi edin, seni mutsuz eden şeyleri ortadan kaldır, olaylara karşı bakış açını değiştir, vs.vs."

Peki hiç beslenme şeklimizin hayatımız üzerindeki etkisini konuştuk mu? Yani yediklerimizin bizi nasıl etkilediğini, nelere sebep olduğunu gibi gibi...

Dikkat ederseniz bir beslenme düzenine sahip olanlar ve bu düzenle beraber sağlıklı yaşayan kişiler hayattan daha fazla keyif alıyor ve daha mutlu hissediyorlar. Elbette her şey toz pembe değil ama olayları yönetim şekilleri, bakış açıları, tahammülleri ve pozitif halleri daha yüksek ve daha olumlu. Mesela ben vegan olup hem meditasyon hem yoga hem de sporla ilgilenen birinin mutsuz, asabi veya somurtkan olduğunu görmedim.

Yani, hayatımızda var olan her şey bizi iyi veya kötü etkiliyor. Buna besinler de dahil. Mesela avokado mesela mantar. Liste kalabalık. Bizi mutlu eden besinler azımsanamayacak kadar fazlalar.
  1. Avokado
  2. Mantar
  3. Bitter Çikolata
  4. Çiğ kuruyemişler
  5. Kinoa
  6. Somon
  7. Yeşil Yapraklı Sebzeler
  8. Muz
  9. Bezelye
  10. Kuru incir
  11. Kırmızı meyveler
  12. Yumurta
  13. Kefir
Yukarıda yer alan besinlerin hemen hepsi seratonin salgılanmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda depresyondan koruyor, hormonları dengeliyor ve eflamasyonu önlüyor. Böylece mutlu olmamıza yardımcı oluyorlar.

Bunlar dışında tatlılar ve karbonhidratlar da mutlu olmamızı sağlıyorlar fakat, burada kendilerine yer vermek istemedim. Anlık mutluluklar bizi mutlu etmezler. Eğer koca bir tabak makarna yiyerek 1 saat mutlu olmak istiyorsanız tabii ki yiyebilirsiniz. Fakat sonra ruh haliniz eski haline dönecektir. 

Bunun yerine yukarıda ki "sağlıklı" listeyi kalıcı hale getirerek kalıcı mutluluk elde etmeniz mümkün. Tabii burada yaşam şartlarınız ve düşünceleriniz de büyük bir paya sahip, unutmayın. 

Yorumlar