Avustralya Yanıyor WWF



Avustralya yanıyor, evimiz yanıyor!

Eylül ayından beri devam eden yangınlar 6 milyon hektardan fazla alanın yanmasına, 30'a yakın insanın ölümüne, 2500'den fazla binanın yanmasına, çok sayıda insanın evlerini terk etmesine ve yaklaşık yarım milyar memeli, sürüngen ve kuşun etkilenmesine/ölmesine veya yaşam alanlarının yok olmasına sebep oldu.

Aslında yangınlar Avustralya'daki ekosistemin doğal bir parçası. Öyle ki Avustralya yerlileri bu ot, çim ve kısa boylu çalılık yangınlarını uzun süredir kontrollü olarak kullanıyor. Bu yangınların yaban hayatı açısından birçok faydası mevcut. Fakat bu yıl kış mevsimi normallerin üstünde sıcak geçti, devamında kurak geçen eylül ayı, diğer etkenlerle (yıldırımlar, kundaklama) birlikte yangın sezonunun erken başlamasıyla ve felaketin büyümesiyle sonuçlandı.



İklim bilimciler uzun yıllardır bu tür büyük felaketlerin artacağı yönünde uyarılarda bulunuyorlar ve iklim krizine karşı önlemlerin alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Dünyanın dört bir yanından insanlar Avustralya için birleşti ve herkes maddi ya da manevi, elinden geleni yapmaya çalışıyor. Kalbimiz evleri, yuvaları yanan bütün canlılar ile birlikte.

Avustralya’daki yangınla mücadele ve yaban hayatın korunması çalışmalarına destek vermek istiyorsanız; WWF tarafından tüm dünyada başlatılan kampanya ile BURADAN WWF-Avustralya’ya bağışta bulunabilirsiniz. 

Unutmayalım, bu dünya bizim evimiz.


Kaynak: WWF e-Mail

Yorumlar