Antidepresan Kullanmadan Depresyonla Baş Etmek


Son yıllarda ekonomik ve sosyolojik sebeplerden dolayı psikolojik olarak sağlık sorunlarımız o kadar arttı ki, bunun önüne geçebilmek adına soluğu psikolog ya da psikiyatristler de almayanların sayısı gerçekten çok az. Mutlaka ilaç tedavisine başlayanlar, her hafta terapilerden çıkmayanlar, psikoterapi yöntemlerini deneyenler vs.vs. 

Elbette ki farklı semptomların bir ruh bilimci tarafından mutlaka tedavi edilmesi ve kişinin sağlığına kavuşturulması gerekir. Eğer orta da ciddi anlamda bir problem varsa bunu işin uzmanı ile çözmek en doğru seçenek olacaktır. 

Aslına bakılırsa bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri neyi neden ve nasıl yaşadığımızı anlamıyor oluşumuz. Yani kendimizi gözlemlemeyi, dinlemeyi ve en önemlisi de değerlendirmeyi bilmiyoruz. Bir de fizyolojik ya da psikolojik olarak sıkıntılı bir durum gördüğümüz zaman internet üzerinden çeşitli bilgiler edinip kendimize hastalık tanısı koyma durumumuz var ve inanın bu hiç sağlıklı değil. Elbette kalp ağrınız için kardiyolağa gittiğiniz gibi ruhsal sıkıntınızda da psikoloğa ya da bir psikiyatriste başvuracaksınız. Kulaktan doğma bilgilerle iyileşemezsiniz. 

Fakat burada asıl değinmek istediğim nokta kendinizi tam olarak dinlemediğiniz ve gözlemleyemediğiniz için gerçekte size ne olduğunu anlayamamanız. En ufak bir üzüntüde psikiyatriste gidip antidepresana başvurmak, sürekli ilaç kullanmak sizi fizyolojik olarak fazlasıyla hırpalayacaktır. 

Önce bir durum değerlendirmesi yapın. Sizi üzen şey neydi, neden böyle oldu, ne hissettiniz ve nasıl tepki verdiniz ? Bu sorulara vereceğiniz objektif yanıtlar doğrultusunda hareket etmelisiniz. Yaşadığınız ne ise 1 gün de sürebilir 1 ay da sürebilir. Kontrol edin, kendinizi deneyin ve uzun süreli geçmeyen duygu durum bozukluklarında bir uzmana danışın.

Bazılarımızın hayat tarzı bile ruhsal durumlarına oldukça etki ediyor. Mesela sağlıksız beslenme, dengesiz uyku durumları, vitaminsizlik vb. pek çok şey ruhsal olarak bize zarar vermekte. Fakat bizler bunun farkına varmakta ne yazık ki pek başarılı değiliz.

Önce yaşadığınız hayata bi dönüp bakın. Neler yiyorsunuz, bir gününüz nasıl geçiyor, kan değerleriniz normal mi, hareket ediyor musunuz ve en önemlisi kendinizi seviyor musunuz? Bu sorular basit gibi görünse de hem ruh sağlığınız hem de beden sağlığınız için oldukça önemli. 

Mesela antidepresan kullanmadan depresyonu kendimizden uzak tutabilmenin birkaç yolu var;

  • İşlenmiş gıdalardan uzak durmak.
  • Şekerden ve özellikle fruktozdan uzak durmak.
  • Tahıl gurubunu mümkün olduğunca azaltmak ve hatta glutensiz beslenmek. Özellikle ekmek ve makarna tüketimini arttırmak vücudunuza verebileceğiniz en büyük zararların başında geliyor. Beslenme ruh sağlığınızın temel taşıdır. Hafif beslenin. 
  • Geleneksel yapılmış ( evde hazırlanan ) gıdalar ile beslenmek. ( yoğurt-turşu vb.)
  • Yeterli miktarda B12, D Vitamini ve Demir düzeyine ulaşmak.
  • Bol miktarda Omega-3 yağına sahip olmak
  • Tuz tüketimini dengelemek. Sodyum eksikliği de depresyona sebep olabilir. Ancak bunu dengelemek ve sofra tuzu yerine kaya tuzu, himalaya tuzu gibi tuzlar tüketilmeli. 
  • Egzersiz yapmak. Özellikle açık hava yürüyüşleri, meditasyon ve yoga size kendinizi ruhsal olarak çok iyi hissettirecektir. 
  • Düzenli uyku. Düzenli uyku sağlıklı bir ruhun ve bedenin demir taşıdır. Uyku durumunuzu düzenleyin.
  • Alternatif seçenekler deneyin. Bitki çayları, doğal taşlar, olumlamalar, motive edici kitaplar, inançlı olmak ve kendi kendinize yaptığınız telkinler gibi.
  • Havadar ve açık renklerin hakim olduğu ortamlar yaratın. Salon, mutfak, yatak odası gibi en çok zaman geçirdiğiniz alanların renklerine dikkat edin.
Tüm bunları düzelttikten ve dikkat ettikten sonra da hayatınız da bir şeyler değişmiyorsa o zaman bir doktorun kapısını çalın. Ama önce kendiniz kendinizi iyileştirin ve farkındalığınızı arttırın. Yalnız özellikle altını çizmek istiyorum ki burada ciddi sıkıntılar yaşayan kişilerden bahsetmiyoruz. Erken teşhis ve tedavi elbette çok önemli. Ama bir ilaç tedavisine başlamadan önce ilaç kullanmadan ortadan kaldırabileceğiniz durumlarda olabilir. Sadece bunları göz ardı etmeyin yeter. 

Yorumlar